Apple pie


Priznám sa vám, mám v chladničke kúpené lístkové cestá, ale nepoužila som ich. Pri prechádzaní amerických verzií receptov na tento koláč som natrafila aj na to, ako sa dá jednoducho urobiť samotné cesto. Nezľaknite sa, použila som olivový olej, ale naozaj ho nie je vo finále cítiť. 😉


Vrelo odporúčam kúpiť si odmerky s mernou jednotkou “cup”. Dajú sa u nás už bežne dostať v obchodoch. Veľmi uľahčujú a zrýchľujú prácu pri zahraničných receptoch.


Nižšie nájdete dve verzie na plnku – pomalšiu a rýchlejšiu plus tip na super rýchlu verziu celého receptu. 😀


Potrebujeme:

Na cesto:

|  312 g (2 a ½ cups) preosiatej polohrubej múky
| 2 PL kryštálového cukru
| ½ ČL soli
| 125 ml (½ cup) nízkotučného mlieka
| 125 ml (½ cup) olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)


Na plnku:

| 6 veľkých zelených jabĺk
| 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
| 113 g (1/2 cup) kryštálového cukru
| 57 g (¼ cup) hnedého cukru
| štipka soli
| 1 ČL mletej škorice
| 1/8 ČL mletého muškátového orieška (voliteľné)
| ¼ PL zázvoru (voliteľné – ja som nedala)
| VERZIA A: 3 PL polohrubej múky (alebo 1 a 1/2 PL kukuričného škrobu)
| VERZIA B: 2 PL (30 g) nakrájaného masla


Na povrch:

| rozšľahané vajíčko alebo mlieko
| kryštálový cukor


Postup prípravy (verzia B):

1 ) Najprv si pripravíme jablkovú plnku. Jablká umyjeme, ošúpeme, rozštvrtíme, vyberieme striedky a nakrájame na tenké plátky, ktoré môžeme ešte prekrojiť napoly.

2 ) Jablká vo veľkej mise polejeme citrónovou šťavou a dobre premiešame.

3 ) V menšej miske poriadne zmiešame cukor, soľ, škoricu a muškátový oriešok.

4 ) Takto pripravenú zmes vysypeme na jablká a poriadne premiešame.

5 ) Ochutené jablká presypeme do sitka, ktoré položíme naspäť na misu. Dáme oddychovať na 30 min. až hodinu a pokojne aj dlhšie.

6 ) Medzitým si urobíme cesto. Zmiešame všetky suroviny a vypracujeme cesto. (Mne sa nejak nedarilo, tak som si pomohla ešte kvapkou mlieka.)

7 ) Cesto rozdelíme na dve časti – jedna nech je o málinko väčšia ako druhá.

8 ) Obe rozvaľkáme. Väčšou vystelieme formu na pečenie, menšia pôjde na vrch.

9 ) … Jablká pustili šťavu. Rúru dáme vyhriať na 200 stupňov.

10 ) Šťavu z jabĺk prelejeme do misky vhodnej do mikrovlnky, pridáme maslo a vložíme do mikrovlnky na 5 – 7 minút. Redukciu môžeme samozrejme urobiť aj v rajnici na platni.

11 ) Šťavu potom vylejeme na jablká a poriadne premiešame.

12 ) Takto pripravenú plnku vysypeme do vystlanej formy a položíme na ňu druhú polovicu cesta – je na vás, či vcelku, alebo sa pohráte s vykrajovaním. Dôležité je dobre zatlačiť okraje. Ak položíte cesto vcelku, je potrebné urobiť pár zárezov, aby mala para príp. šťava kadiaľ unikať.

13 ) Vrch koláča potrieme vajíčkom alebo mliekom a posypeme cukrom.

14 ) Takto pripravený koláč vložíme do vyhriatej rúry na 50 minút.

15 ) Pred rozkrojením počkáme, kým úplne vychladne.

Verzia A: Pri tejto verzii k zmesi, ktorou sme ochutili jablká, pridáme ešte múku resp. škrob a nečakáme na to, kým jablká pustia šťavu, ale rovno vysypeme plnku do formy vystlanej cestom.

Tip: Super rýchla verzia koláča – kombinácia verzie A a kúpeného lístkového cesta.


STIAHNI, VYTLAČ A ZALOŽ SI RECEPT. 
V ODKAZE NIŽŠIE JE PDF SÚBOR NA STIAHNUTIE.




No a čo by to bolo za apple pie bez vanilkovej zmrzliny? 🙂



Dobrú chuť!


Related Posts

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

  Prekvapil ma. Toto je koláč, pri ktorom každé jedno sústo vyvoláva chuť na ďalšie a ďalšie sústo. Hovoríte si, už len tento kúsok, už len jeden a polovica koláča je fuč. 😀

Rebarborový zákusok

Rebarborový zákusok

Nie, nie je to lángoš. A aj to, že vyzerá ako lángoš, som si uvedomila, až keď ma na to upozornil Peťo. Ale fakt nie je, je to výborný zákusok. Vznikol neplánovane, pri zbavovaní sa zásob a ich zostatkov v chladničke. Potrebujeme: ~ lístkové cesto […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?