Babkine kysnuté koláče

Babkine kysnuté koláče
Už je to pár rôčkov, čo babka nevarí a nepečie a len teraz som sa odhodlala na jej kysnuté koláče. V mojej hlave bolo akosi zakódované, že sa mi určite nepodaria.  No chuť na ne ma presvedčila. Babka tieto koláče robila vždy od oka, takže k nim nemáme recept. S maminou sme dali niečo dokopy, ale s mojou šikovnosťou som trošku pomenila gramáž. 😀 Na moje veľké prekvapenie sa mi všetko podarilo. Cesto bolo naozaj nááádherné a koláče vynikajúce. Chutili a vyzerali ako tie od babky.

BABKINE KYSNUTÉ KOLÁČE

30. apríla 2016
: 40 min
: to zvládneš

By:

Ingredients
  • Kvások:
  • 250 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 50 g kryštálového cukru
  • Ďalej:
  • 400 – 450 g polohrubej múky
  • 1/2 pohára na whisky oleja
  • štipka až štipisko soli
Directions
  • Step 1 Pripravíme si kvások. Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko, pridáme droždie a cukor. Prikryjeme a necháme pracovať cca 15 – 20 minút.
  • Step 2 Spravíme cesto. Zmiešame všetky suroviny spolu s kváskom. A teraz už len miesime a miesime.
  • Step 3 Dobre vymiesené cesto posypeme trochou múky a zatvoríme ho do rýchlokysky a dáme na teplé miesto.
  • Step 4 Tip: Do drezu s teplou vodou.
  • Step 5 Misku necháme buchnúť. Pokojne aj 2x.
  • Step 6 Pripravíme si plnku. Mak/kakao zmiešame s kryštálovým cukrom, tak aby bola zmes sladká.
  • Step 7 Cesto vyvaľkáme.
  • Step 8 Plnku vysypeme rovnomerne na cesto.
  • Step 9 Tip: Treba samozrejme nechať cca 4 cm od kraja po dĺžke a trochu aj po bokoch voľné miesto.
  • Step 10 Na plnku nastrúhame jedno malé jabĺčko a pokvapkáme ju olejom.
  • Step 11 Koláče zrolujeme a necháme ich chvíľu postáť. Trochu ešte nakysnú.
  • Step 12 Nakoniec ich potrieme olejom.
  • Step 13 Pečieme ich na 180 stupňoch 35 – 40 minút.

Related Posts

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

  Prekvapil ma. Toto je koláč, pri ktorom každé jedno sústo vyvoláva chuť na ďalšie a ďalšie sústo. Hovoríte si, už len tento kúsok, už len jeden a polovica koláča je fuč. 😀

Rebarborový zákusok

Rebarborový zákusok

Nie, nie je to lángoš. A aj to, že vyzerá ako lángoš, som si uvedomila, až keď ma na to upozornil Peťo. Ale fakt nie je, je to výborný zákusok. Vznikol neplánovane, pri zbavovaní sa zásob a ich zostatkov v chladničke. Potrebujeme: ~ lístkové cesto […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?