Japonský cheesecake



Voči tomuto cheesecakeu mám akýsi rešpekt, a preto som si nedovolila nijakým spôsobom zasiahnuť do receptu a už vôbec nie vytvoriť si vlastný. Celá receptúra je podľa M. Lima a oplatilo sa, pretože sa naozaj vydaril. Bol krásne mäkučký a trasľavý. 😀


Potrebujeme:

~ 60 g plnotučného mlieka
~ 140 g syru mascarpone (alebo iného smotanového syru)
~ 40 g masla
~ 50 g hladkej múky
~ 15 g kukuričnej múky (alebo kukuričného škrobu)
~ 5 vajec (po 58 – 60 g so škrupinkou – áno, vážila som ich) rozdelených na bielky a žĺtky
~ 100 g cukru krupica


Postup prípravy:

1 ) Do rúry dáme plech a nalejeme doň vodu izbovej teploty do výšky 1 cm. Pozor: do tohto plechu potom položíme formu s cestom.
Rúru vyhrejeme na 120 stupňov – spodný / vrchný ohrev!

2 ) Do rajnice dáme mlieko, syr a maslo a položíme ju na mierny oheň. Nevaríme, skôr len zohrievame za stále miešania so šľahacou metličkou, kým sa všetky suroviny nerozpustia a krásne neprepoja, a predtým ako by malo dôjsť k varu, odložíme rajnicu z ohňa.

3 ) Ešte do teplej zmesi pridáme múky resp. múku a škrob a poriadne ich metličkou zmiešame do krásne hladkej hmoty.

4 ) Následne k zmesi pridáme žĺtky, ktoré tiež poriadne zapracujeme a vytvoríme krásne jednotnú a hladkú zmes.

5 ) Bielky začneme šľahať šľahačom na sneh a asi od polovice procesu do nich začneme postupne pridávať cukor. Šľaháme do krásneho tuhého snehu, až pokým nebude sám držať tvar.

6 ) Nasleduje zamiešanie snehu do žĺtkovej zmesi. Robíme to postupným zamiešavaním snehu šľahacou metličkou. Veľmi zľahka a pomaly. Cesto musí zostať krásne nadýchané, takže tomu venujeme dostatok času.

7 ) Pripravené cesto vylejeme do formy na pečenie o priemere 18 cm vystlanej papierom na pečenie (aspoň spodok).

TIP 1: Moja forma na pečenie žiaľ nie je dostatočne vysoká na takéto množstvo cesta, takže som vystlala rajnicu (vhodnú aj na pečenie v rúre) papierom na pečenie – aj spodok aj obvod.

TIP 2: Ak máte dostatočne vysokú formu, ale je roztváracia, obaľte jej spodok zvonku alobalom. Predídete tým k prípadnému neželanému vniknutiu vody do cesta.

8 ) Formu s cestom vložíme do rúry a pečieme pri teplote 120 stupňov 20 minút.

9 ) Po 20 minútach zvýšime teplotu na 150 stupňov a pečieme ďalších 15 minút.

10 ) Po 15 minútach otvoríme rúru na 10 sekúnd, zatvoríme ju a znížime teplotu na 100 stupňov a pečieme ďalších 40 minút.

11 ) Po 40 minútach rúru vypneme, otvoríme ju a hneď aj zavrieme a necháme v nej koláč ešte 10 minút. Následne ho už môžeme z rúry vybrať a veľmi opatrne vyklopiť z formy – pomôžeme si s doskou alebo tanierom. Krájame po vychladnutí.

STIAHNI, VYTLAČ A ZALOŽ SI RECEPT. 
V ODKAZE NIŽŠIE JE PDF SÚBOR NA STIAHNUTIE.



Dobrú chuť!


Related Posts

Cheesecake s jahodami

Cheesecake s jahodami

Minulý týždeň som mala narodeniny a sľúbila som same sebe, že si upečiem cheesecake a použijem naň domáce zamrazené jahody od maminky. (pozn. vždy si mrazené alebo zavarené pochúťky šetrím a častokrát si ich ušetrím až do obdobia nových) Všetko potrebné som mala nakúpené. Lenže, […]

Cheesecake s makovo – mandľovým korpusom a malinovou polevou

Cheesecake s makovo – mandľovým korpusom a malinovou polevou

Hovorí sa, že kto nič nerobí, nič nepokazí. Mne tento môj výtvor veľmi teda nechutí. On nie je zlý, to vážne nie, len to nie je “ten pravý cheesecake”. Prečo? Čo mi najviac vadí, je práve korpus. Pochopila som, že tento zákusok bude mne chutiť […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?