Perníková chalúpka


Krása však? Každý rok nám prevoňajú celý byt. A naozaj to nie je také ťažké a ani zložité, ako to možno na prvý pohľad vyzerá. Chce to len trošku času a trpezlivosti, ale výsledok stojí za to.


POTREBUJEME:


Na cesto: 

|120 g medu
| 100 g Hery
| 2 vajcia
| 1 ČL mletej škorice
| 1 ČL perníkového korenia
| 1 ČL sódy bikarbóny
| 100 g práškového cukru
| 450 g hladkej múky


Na snehové lepidlo:

| 200 g práškového cukru
| 2 bielky


POSTUP PRÍPRAVY:

1 ) Zohriaty med zmiešame s roztopenou Herou. (Zohrievam aj roztápam v mikrovlnke.)

2 ) Postupne primiešame vajíčka, škoricu, korenie a sódu. (Ak vynecháme sódu bikarbónu, tak sa cesto po upečení “nenafúkne”, ale zostane pekné tenké a nijako sa neohne, takže sa bude lepšie lepiť.)

3 ) Nakoniec primiešame cukor a múku.

4 ) Všetko veľmi dobre vymiešame do cesta, zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na noc do chladničky.

5 ) Na druhý deň cesto rozvalkáme (2-3 mm) a podľa pripravených šablón povykrajujeme. (Cesto vyberieme z chladničky cca 30 min. vopred, aby zmäklo.) /Šablónky sú súčasťou receptu v PDF nižšie./

6 ) Vykrojené časti poukladáme na plech a upečieme (pri vrchnom a spodnom ohreve 170 stupňov / 13 min.).

7 ) Upečené a ešte teplé časti chalúpky potrieme rozšľahaným vajíčkom. (Nerobíme to hneď po vytiahnutí z rúry, pretože nechceme na chalúpke praženicu. 😀 )

8 ) Práškový cukor a bielky vyšľaháme nad parným kúpeľom (sneh je dobrý vtedy, keď už začne držať tvar a nerozteká sa – skúška na tanieri) a môžeme sa pustiť do zdobenia. (Na zdobenie stačí urobiť sneh z polovice surovín a na zliepanie z druhej polovice – je tam „oddychový” čas na zatuhnutie.)

9 ) Po ozdobení všetkých častí ich môžeme so snehom pospájať a chalúpka je hotová. (Strechu lepíme, až keď je zvyšok chalúpky dobre zatuhnutý. Strecha má tendenciu sa zosúvať, preto je dobré ju podoprieť, kým zatuhne.)

STIAHNI, VYTLAČ A ZALOŽ SI RECEPT. 
V ODKAZE NIŽŠIE JE PDF SÚBOR NA STIAHNUTIE.




Tipy na zdobenie

Zdobiť môžete s čímkoľvek, hlavne nech sa vám to páči. Použiť môžete napr. lentilky alebo lízatká. Dym z komína vytvoríte napr. pomocou pukancov. Strechu môžete ozdobiť kokosom tak ako aj ja. 🙂


Poznámka:

Tento článok je pôvodný článok z r. 2015 a je upravený a doplnený o skúsenosti, tipy a šablóny v r. 2018.

Prajem veľa zábavy!


Related Posts

Rudolf ako darček?

Rudolf ako darček?

Som si istá, že poznáte sobíka Rudolfa s typickým červeným noštekom. Čo tak ho darovať? Určite aj Vy máte známych, priateľov či kolegov, s ktorými si síce nevymieňate darčeky, ale máte chuť ich s niečím potešiť či už na Mikuláša alebo na Vianoce. Toto je […]

Vianočný pečený čaj

Vianočný pečený čaj

Dlhšie som sa pohrávala s myšlienkou uvariť resp. upiecť si čaj. Odhodlala som sa na to teraz pred blížiacim sa Mikulášom. Vedela som, že to bude perfektný kúsok v mikulášskom balíčku pre mojich blízkych. Do pečeného čaju môžeme dať prakticky hocijaké ovocie, či už čerstvé, […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?