ROSCA DE REYES


Rosca de Reyes, King’s Bread, Three Kings Bread alebo po našom Kráľovský resp. Trojkráľovský chlieb.
Tento rok som ho piekla prvýkrát, a to práve na Troch kráľov a žiaľ som nestíhala skôr písať. Nikde však nie je napísané, že sa môže jesť len v tento sviatok. Kto má rád sladké raňajky, určite si príde na svoje v ktorýkoľvek deň v roku. Najlepšie s kakavkom. 😉
Tradíciu piecť tento sladký chlebík na Troch kráľov majú vo viacerých krajinách, ja som sa inšpirovala jeho mexickou podobou. Žiaľ som nezohnala ovocie, aké som si predstavovala, ale aj takto skromne ozdobený vyzeral pekne a hlavne veľmi dobre chutil.


POTREBUJEME:

Na cesto:

|  125 g (1/2 cup) mlieka
|  187,5 g (3/4 cup) cukru
|  500 g polohrubej múky
|  11 g sušeného droždia
|  3 vajcia
|  1 ČL soli
|  1 – 2 ČL vanilkového extraktu
|  kôru z jedného pomaranča
|  135 g masla izbovej teploty

Z toho na kvások:

| 125 g mlieka
| 1 PL cukru
| 1 PL múky
| 11 g droždia

Na potretie:

| 1 vaječné žĺtko

Na cukrovú ozdobu:

| 50 g práškového cukru
| 50 g rastlinného masla (nevyberať dopredu z chladničky)
| 50 g polohrubej múky
| 1 vaječné žĺtko

Na zdobenie:

| kandizované ovocie (čerešne, ananás, citrón, figy, pomaranče, papája)
| krištálový cukor


Postup prípravy:

1 ) Pripravíme si kvások. Do menšej misky nalejeme vlažné mlieko a pridáme cukor, múku a droždie. Premiešame a prikryjeme utierkou a pár minút počkáme, kým narastie.

2 ) Kvások následne zmiešame s múkou a ostatnými surovinami okrem masla. (Musím sa priznať, ja som to hodila do kuchynského robota.) Keď už bude celá hmota pekne vymiesená, pridáme maslo a miesime dovtedy, kým nevznikne pekné nelepivé cesto. Treba dať pozor, cesto sa naozaj veľmi lepí, treba občas počas miesenia pridať trošku múky – poprášiť – a za pár minút sa prestane lepiť a bude pripravené na ďalší krok.

3 ) Vymiesené cesto potrieme olejom a vložíme do olejom vymastenej misy, ktorú prikryjeme potravinovou fóliou alebo utierkou a necháme oddychovať (cca hodinu a pol), kým pekne narastie.

4 ) Následne cesto vyklopíme a urobíme z neho pekný dlhý šúlanec, ktorý opatrne premiestnime na maslom potretý plech a vytvarujeme do oválu. Opäť ho na chvíľku necháme oddychovať.

5 ) Rúru dáme vyhriať na 200 stupňov (horný/spodný ohrev) a čas využijeme na prípravu cukrovej ozdoby. Veľmi jednoducho, zmiešame všetky suroviny a vypracujeme z nich pekné cesto. Rozdelíme ho na šesť častí a buď ich vyvaľkáme alebo pokojne len v ruke vytvarujeme na obdĺžničky asi 4 – 5 cm široké a 8 – 10 cm dlhé.

6 ) Rozšľaháme si jedno vaječné žĺtko a potrieme s ním cesto.

7 ) Následne rovnomerne rozmiestnime pripravené obdĺžničky a kandizované ovocie.

8 ) Plech s ozdobeným chlebíkom vložíme do vyhriatej rúry a teplotu znížime na 180 stupňov. Pečieme cca 25 – 35 minút, každopádne do zlatohneda. 😉


STIAHNI, VYTLAČ A ZALOŽ SI RECEPT. 
V ODKAZE NIŽŠIE JE PDF SÚBOR NA STIAHNUTIE.




Chlebík je dosť suchý, tak ho odporúčam potrieť s džemom alebo ho celý prekrojiť a urobiť do neho nejakú dobrú plnku. Tradične sa podáva s horúcou čokoládou alebo kakavkom. 🙂 Každopádne jedzte, kým ešte je.

Dobrú chuť!


Related Posts

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

  Prekvapil ma. Toto je koláč, pri ktorom každé jedno sústo vyvoláva chuť na ďalšie a ďalšie sústo. Hovoríte si, už len tento kúsok, už len jeden a polovica koláča je fuč. 😀

Rebarborový zákusok

Rebarborový zákusok

Nie, nie je to lángoš. A aj to, že vyzerá ako lángoš, som si uvedomila, až keď ma na to upozornil Peťo. Ale fakt nie je, je to výborný zákusok. Vznikol neplánovane, pri zbavovaní sa zásob a ich zostatkov v chladničke. Potrebujeme: ~ lístkové cesto […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?