Tarte Tatin

Ak máte radi chuť jabĺk, karamelu a škorice, tento koláčik je ako stvorený pre vás.

Poznámka
Nakoľko nemám formu na pečenie, ktorú môžem použiť na platni a zároveň v rúre, líši sa môj postup prípravy od toho pôvodného. V pôvodnom postupe sa na prípravu používa len jedna forma. Základom je skaramelizovanie jabĺk v cukre a masle. Na rozohriatu formu sa dá maslo, zasype sa cukrom a keď sa vytvorí karamel, poukladajú sa na neho jablká, ktoré sa nechajú skaramelizovať. Jablká sa následne posypú škoricou, položí sa na ne cesto a dá sa to upiecť do rúry.

Tarte Tatin

24. októbra 2017
: 15 min
: 50 min
: 65 min
: to zvládneš

By:

Ingredients
  • 100 g masla
  • 150 g cukru
  • 8 - 10 jabĺk
  • škorica
  • lístkové cesto
Directions
  • Step 1 Umyjeme, ošúpeme, nakrájame jablká – podľa veľkosti na štvrtinky alebo osminky a vyberieme striedky.
  • Step 2 Podľa okrúhlej formy na pečenie (napr. s vlnkovým okrajom, priemer cca 23 – 25 cm) vyrežeme z cesta kruh, pričom režeme asi dva centimetre od formy. V prípade ak je cesto na šírku menšie, jednoducho ho “nadstavíme” zo zvyšku cesta.
  • Step 3 Na panvici roztopíme maslo s cukrom.
  • Step 4 Keď nám vznikne karamel, vylejeme ho do formy na pečenie.
  • Step 5 Natesno naň poukladáme jablká (tepelnou úpravou sa zmenšia).
  • Step 6 Posypeme ich škoricou.
  • Step 7 Prikryjeme lístkovým cestom a poriadne ho pozatláčame.
  • Step 8 Vrch cesta popicháme vidličkou.
  • Step 9 Pečieme na 180 stupňoch cca 30 minút.
  • Step 10 Upečený koláč vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a vyklopíme ho.
  • Step 11 Tip: Vyklápame ho na väčší tanier resp. na tanier s vyšším okrajom, nakoľko z koláča vytečie šťava.
  • Step 12 Tip: Podávame s vanilkovou zmrzlinou.

Related Posts

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

Mrkvový koláč, zn. prekvapujúco vynikajúci

  Prekvapil ma. Toto je koláč, pri ktorom každé jedno sústo vyvoláva chuť na ďalšie a ďalšie sústo. Hovoríte si, už len tento kúsok, už len jeden a polovica koláča je fuč. 😀

Rebarborový zákusok

Rebarborový zákusok

Nie, nie je to lángoš. A aj to, že vyzerá ako lángoš, som si uvedomila, až keď ma na to upozornil Peťo. Ale fakt nie je, je to výborný zákusok. Vznikol neplánovane, pri zbavovaní sa zásob a ich zostatkov v chladničke. Potrebujeme: ~ lístkové cesto […]



Čo povieš na príspevok? Máš nápad na vylepšenie?